Joogakyykky

31.05.2023

Joogakyykky eli Malasana. Mahtava asento joka avaa alaselkää sekä lantion, nilkkojen nivusten alueen kireyksiä. 

Kyykky on ihmiselle luontainen asento. Länsimaisilla ihmisillä liikkuvuus vain tuhotaan monesti elämänvalinnoilla: turhan vähäisellä liikunnalla ja liian runsaalla istumisella. Kyykkyyn meneminen voi tuntua haastavalta, ja menetetty liikkuvuus voi kostautua esimerkiksi rasitusvammoina, kiputiloina ja loukkaantumisina.

 Syväkyykky vaatii hyvää liikkuvuutta lonkan alueen lihaksistolta sekä nilkkaniveleltä. Sitä olisikin hyvä harjoittaa myös arjen sujumisen kannalta. Avain kyykyn avaamiseen on harjoitella sitä lähes päivittäin, pikkuhiljaa. 

Asettautuminen: 

Kyykkyyn pääsee melko mukavasti leveästä konttausasennosta peruuttelemalla. Vie koko kehon paino molempien jalkapohjien päälle. Huomioi että polvet ja varpaat osoittavat samaan suuntaan, noin 45 astetta ulospäin. Jos kantapäät eivät asetu maahan, rullaa alle vilttiä tueksi. Voit myös asettaa joogatiilen tai kirjapinon takamuksen alle tukemaan oloasi harjoittelun alkumetreillä. 

Tutkaile miltä asento tuntuu suoralla selällä. Entä hieman pyöristetyn selän kanssa? Kädet voit asettaa eteesi lattialle, tai viedä kyynärpäät polvien sisäpuolelle ja asetella kämmenet vastakkain työntäen ehkä jopa polvia hieman kauemmas toisistaan. 

Hae jälleen helppoutta, pehmeyttä ja rentoutta olemiseesi. Hengittele. Anna kehon avautua. Jatka sinnikkäästi toistoja, ja jossain kohtaa huomaat kyykkyyn menon helpottuvan.

Niin hyvää tekevä liike, ja kehosi kiittää myöhemmin.