Kiinalaisen lääketieteen Vesi-elementti

21.12.2022

Tänään, talvipäivänseisauksen aikaan siirrymme kiinalaisen lääketieteen viiden elementin teorian mukaan Vesi-elementin aikaan. Vesi näyttäytyy monessa eri olomuodossa: lumihiutaleena, paksuna jääkerrostumana, vapaasti kuohuvana koskena, tyynenä järvenpintana. 

Vesi mukautuu vallitseviin olosuhteisiin. Sen energia voi olla lepäilevä, tai jopa tuhoisan voimakas. Millaisen energian tunnistat itsessäsi? 

Talvi on vuodenkierron yinisin aika. Myös luonnossa vallitsee parhaillaan syvä rauha ja hiljaisuus. Luonto lepäilee lumikuorrutuksen alla, keräten voimia tulevaan kevääseen. 

Tähän aikaan vuodesta ihmisenkin on parasta vetäytyä ylimääräisistä aktiviteeteista, nukkua enemmän ja syödä ravitsevasti. Anna itsellesi lupa olla väsyneempi, sillä nyt on aika vain olla, rauhoittua ja tutkiskella sisintään. Kehon suojaaminen kylmältä, erityisesti jalkojen ja alaselän alueelta, on erityisen tärkeää. Suosi ravinnossa lämmittäviä keittoja ja pitkään haudutettuja pataruokia, ne tuovat myös sisäisesti mukavaa lämpöä. Jätä keholle aikaa keskittyä lepoon ruuan sulattamisen sijaan syöden illalla aiemmin kuin muina vuodenaikoina. 

Vesi-elementin aikaan yin jooga auttaa vaalimaan ja säilyttämään meidän luontaista elinvoimaamme. Mikä olisikaan sen ihanampaa kuin sukeltaa lempeän yinin äärelle!