Syyspäiväntasaus

26.09.2023

21.9 vietämme syyspäiväntasausta. Vanhan ajan Suomessa aikaa on kutsuttu syys-Matiksi, joka oli parasta aikaa poimia omenat ja nostaa perunat ja nauriit maasta talteen talven varalle.

Kiinalaisen lääketieteen elementtiteorian mukaan siirrymme syyspäiväntasauksena Metalli-elementin aikaan. Syksy on hyvin meditatiivinen ajanjakso. Luonto luopuu pikkuhiljaa omasta loistostaan, rauhoittuen ja vetäytyen sisäänpäin. Samoin olisi hyvä meidän ihmistenkin toimia. Nyt on oikea aika harjoitella luopumista kaikesta sinua kuormittavasta. Päästää irti menneisyyden taakasta, karsia elämästäsi kaikki aikansa elänyt ja puhua ulos surut ja murheet. 

Metallielementin ihmistyypillä on tarkat sisäiset periaatteet, joiden mukaan hän usein elää hyvinkin tarkasti. Järjestelmällisyys on luontaista. Metalli-ihmiset ovat vahvoja ja itsenäisiä, ja heillä on kovat päämäärät elämässä ja usein melko voimakkaat mielipiteet. Metalliin liitetään tunteista suru. Kun metallielementti ei ole tasapainossa, olemusta saattaa varjostaa surumielisyys ja kyvyttömyys päästää irti menneisyyden painolasteista. Epätasapainoiseen tilaan voi liittyä myös kyvyttömyys ilmaista surun tunnetta.

Miten tukea terveyttä syksyllä?

☂Kaikki hengitysharjoitukset tasapainottavat tunteita ja selkiyttävät mieltä.

☂Suosi liikuntaa jossa hengitys tehostuu, mieluiten syksyisessä happirikkaassa ulkoilmassa.

☂Syö pitkään haudutettuja, lämpimiä, tuoksuvia pataruokia. Mausteinen maku pitää aineenvaihdunnan toiminnassa.

☂Syö ainoastaan silloin kun on nälkä, ei tavan vuoksi.

☂Vältä kylmiä ja kuivia ruokia (esim. näkkileipä, kuivatut hedelmät).

☂Anna aikaa levolle ja sisäänpäin kääntymiselle. Villasukat jalkaan ja nauti hiljaisuudesta ja kynttilöistä tai takkatulen loimusta...