Viparita Karani

02.06.2023

Työviikko alkaa varmasti pian olla monen kohdalla taputeltu. Nyt on aika kiittää itseään ahkeroinnista, avata housunnappi, heittää jalat ylös ja huokaista syvään. Tervetuloa viikonloppu!

Viparita Karani, yin joogassa tuttavallisemmin vesiputouksenakin tunnettu asana on upea aloitus viikonloppuun. Se on syvästi rentouttava asento, joka rauhoittaa hermostoa, mikä puolestaan auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta. Viparita Karani lievittää jännitystä, turvotusta, pakotusta ja väsymystä jaloissa. Upea asana jos olet seisonut tai istunut pitkään viikon mittaan. 


Asanaan pääset kätevästi selinmakuulta. Laita jalat koukkuun, jalkapohjat lattiaa vasten ja nosta hieman takamusta irti maasta. Asettele pieni koroke (tyyny, vilttikäärö, bolsteri...mitä kotoasi sattuu löytymään) aivan takamuksen etureunaan tukemaan asentoa. Nosta sitten jalkapohjat kohti kattoa. Polviin saa (ja kannattaa) jäädä pieni pehmeys. 

Hae kohta jossa tuntuu että jalat pysyvät kuin itsestään ylhäällä, ikään kuin roikkuen katosta alaspäin. Anna selän olla leveä ja painava mattoa vasten, niskan pehmeä. Sulje silmät, anna hengityksen vaeltaa vatsan alueelle saakka. Huomioi miltä pohkeissa, nilkoissa, reisissä tuntuu. Anna jaloille, jotka sinua päivästä toiseen kannattelevat, oma lepohetkensä. Pohkeissa voi tuntua pientä paineen tunnettakin, kun veri laskeutuu alaspäin. Jossain kohtaa voit antaa pienen liikkeen löytää tiensä nilkkoihin; pyörittele nilkat nautinnollisesti. Ojentele ja koukistele.

Kun asanasi on valmis, laskeuta jälleen jalkapohjat lattiaan, nosta lantiota ja poista koroke alta. Ehkä suoristat jalat hetkeksi ja tunnet miltä jaloissa tuntuu tämän asanan jälkimainingeissa. Tunne elämä sisälläsi, veren vapaa virtaus jaloissa. 

Vinkki: vielä rentouttavamman asanasta saat, kun nostat jalat seinää vasten tuetuksi. Voit heittäytyä vaikka sängylle, ja sieltä nostaa jalat seinälle. 

Nauti, rentoudu, antaudu!  💚

Hyvää viikonloppua!