Vesi-elementin asanoita

11.01.2024

Yin joogassa saatat kuulla puhuttavan usein meridiaaneista. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan meridiaanit ovat energiakanavia, joiden sisällä virtaa chi (tai qi), elämänenergia. Chin tulisi säilyä liikkuvana ja vahvana. Sairauksia ilmenee jos chi on esimerkiksi jumiutunut. 

Jokaiseen vuodenaikaan ja sen vuodenajan sisältämään elementtiin liitetään meridiaaniparit. Vesi-elementin, eli talven meridiaanit ovat:

💜munuaismeridiaani, joka kulkee pääpiirteittäin jalkapohjasta jalan sisä-takasyrjää ylöspäin, jatkaa matkaa vatsaa päätyen solisluun alle. 

💜Virtsarakkomeridiaani alkaa silmän sisänurkasta, kulkee päälaen yli ja haarautuu niskan jälkeen kahdeksi kanavaksi selkärangan vierelle. Meridiaani jatkaa matkaansa pakaran yli reiden ja pohkeen takaosaan päätyen pikkuvarpaaseen. 

Vesi-elementin aikaan sopiva yinjooga -asana on esimerkiksi perhosentoukka, jonka kohdealue on erityisesti virtsarakkomeridiaani. Perhosentoukka avaa upeasti selän ja takareisien kalvoja, aktivoi munuaisten toimintaa, tuo painetta sisäelimille tehostaen ruuansulatusta ja hieroo sydäntä.

Asanaan laskeutuminen:

Istu alas jalat suoraan eteenpäin. Halutessasi takamuksen alle voi laittaa kevyesti pienen korokkeen, esim. tyynyn etureunan, jolloin lantio kippautuu mukavampaan asentoon. Hengitä sisään ja ryhdistä hieman rankaa. Uloshengityksellä anna käsien johtaa matkaa ja ylävartalon laskeutua alaspäin, siihen saakka jossa tunnet ensimmäiset kiristelyt jossain kohtaa kehoa. Anna selän pyöristyä, niskan ja hartioiden pehmentyä. Jää hengittelemään tähän muutamaksi minuutiksi. Jos polvien takaosassa tuntuu kiristystä, voit rullata polvien alle pienen viltin. Syliin voi ottaa tyynyt tai bolsterin käsien alle tueksi. Otsan voi myös tukea joogatiileen (tai vaikka kirjaan jollei sinulla ole tiiliä). 

Kun haluat poistua asanasta, rullaa itsesi hitaasti nikama nikamalta käsien avulla ylös. Älä kiirehdi tässäkään vaiheessa.

Toinen mainio asana talven Vesi-elementin aikaan on perhonen. Asana avaa koko selän alueen kalvoja, sekä lonkkia ja nivusia. Meridiaaneista kohdistuu virtsarakko- ja munuaismeridiaaneihin, mutta myös maksa-, mahalaukku- ja pernameridiaaneihin.

Istuen vie jalkapohjat toisiaan vasten, polvien avautuessa molemmille sivuille. Anna ylävartalon lähteä laskeutumaan kunnes tunnet ensimmäiset kiristelyt. Pysähdy tähän, huokaise ja anna selän, hartioiden ja käsivarsien pehmentyä. Tue tarvittaessa vilttirullalla lonkat mukavampaan asentoon. Ehkä asettelet tyynyn tai bolsterin ottamaan ylävartalosi vastaan.

Anna hengityksen keinuttaa sinua aaltojen lailla, sisäänhengityksellä aavistuksen ylöspäin, uloshengityksellä alas. Antaudu perhos -asanan äärelle pehmeästi ja luottavaisena. Viipyile tarvittavan ajan. Poistu pehmeästi nikama nikamalta rullaten takaisin ylös. Ehkä laskeudut hetkeksi selin ja nautit asanan jälkimainingeista.